Vă puteţi imagina că un om consumă într-o singură săptămână echivalentul în plastic al unui card de credit? Studii îngrijorătoare arată că ingerăm pe lângă alimente, apă şi aer, aproximativ 2000 de fragmente de plastic. Acestea pătrund în corpul nostru şi mai grav este că efecte lor nu sunt încă foarte clare pentru cercetători. Nutriţionistul italian Gianluca Mech explică cum ajunge plasticul în membranele celulare.
Un calcul simplu făcut de nutriţionistul italian Gianluca Mech arată că mâncăm 250 de grame de plastic în fiecare an. „Particulele de plastic care ajung în organism provin din consumul de apă îmbuteliată, pește, moluște, în general întregi, practic din toate tipurile de alimente, dar nu numai. Microplasticele sunt polimeri sintetici care pot fi folosiți ca exfolianți în produse cosmetice, scruburi, paste de dinți și șampoane.
Există dovezi care arată că particule mai mici, cunoscute sub numele de nanoplastice, pot pătrunde chiar și membranele celulare, precum și țesuturile intestinale. Odată ajunse în țesuturi, este teoretic posibil ca microplasticele să interacționeze cu țesuturile biologice într-un mod toxic, dar acest lucru nu a fost încă testat”, a declarat Gianluca Mech.
Măsuri pentru a ţine particulele de plastic departe
Nutriționistul Gianluca Mech a dezvăluit măsurile pe care le putem lua pentru ca mai puțin plastic să ajungă în organism. Asta înseamnă să facem o colectare diferenţiată a deşeurilor, să reducem la minimum produsele de unică folosinţă, să folosim recipiente din sticlă sau aluminiu şi punhi din pânză. Până şi o cană pe care să o folosim în mod regulat la birou, în locul paharelor de unică folosinţă ne poate salva de acest pericol, cum şi batistele clastice sunt o soluţie eficienţă. „Verificați dacă produsele de îngrijire personală nu conțin microsfere, acordați mai multă atenție alegerii pastelor de dinți și eliminați consumul de scrub, folosiți săpun neambalat în plastic”, a subliniat celebrul nutriţionist.